top of page

Erteleme Döngüsünü Kırmak



Erteleme davranışı sanılanın aksine zamanı yönetememe problemi değil duyguları yönetememe problemidir. Zorlayıcı duygular ile baş etmek için işlevsiz bir savunma mekanizmasıdır. Kişiler zorlandığı durumlar ve duygular karşısında erteleme davranışına yönelebilir. Bu noktada kendinizi sıklıkla bir şeyleri ertelerken buluyorsanız  ve sebebini bilmiyorsanız değinmek istediğim bazı noktalar var;


Öncelikle motivasyonunuzu gözden geçirmek, eğer bir şeyi bu kadar çok erteliyorsanız gerçekten istemiyor olma ihtimaliniz de olabilir.


İkinci olarak duygusal durumunuzu keşfetmek belki gerçekten istediğiniz bir şey ama o kadar yorgun ve bitkin hissediyorsunuz ki ertelemeyi bile erteleme eğiliminde oluyorsunuz.


Ya da başka bir seçenek gerçekten istiyorsunuz enerjiniz de yerinde ancak kaçındığınız bazı durumlar var: hata yapmak, eleştirilmek, mükemmel olmama kaygısı, rezil olma ihtimalinin yarattığı utanç duygusu.. liste uzar gider.


Her seçeneğe yakından baktığımızda yine aslında konunun zaman ile değil duygular ile ilgili olduğunu görüyoruz. Bazen gerçekten zamanı yönetememekten de kaynaklanıyor olabilir ancak burada da devreye kendinize gerçekçi olmayan hedefler koyma ve yapamama gibi bir durum girdiğinde kapı yetersiz hissetmeye çıkıyor ve aslında yine duygularla ilişkisini gözlemliyoruz.


O yüzden eğer bir şeyleri kronik olarak erteleyen biriyseniz kendinize şunu sorabilirsiniz. “Hangi duygumdan kaçıyorum, neden?” Cevabı bulmak zor olabilir ama bir yandan kendinizle olan ilişkinizi de gözlemlemenizde fayda var. Bunu yaparken kendinizi “üşengeç, tembel, beceriksiz” gibi etiketlememek ve hedeflerinizin gerçekçi ve somut olması kadar önemli. Mesela; Dil öğrenmek çok kapsamlı bir başlık ve ödülü çok uzaktadır ancak İngilizce’de 10’a kadar olan sayıları öğrenmek somut, kısa ve ödüllendirilebilir bir hedeftir. Ayrıca beynimiz ödülü yakında gördükçe motivasyonu artan bir yapıya sahiptir ve buna uygun yaşamak hayatınızı kolaylaştırır.


Özetle;

1. Motivasyonunu gözden geçir.Uzun süredir ertelediğin bir şeyse gerçekten sana hitap etmiyor olabilir.


2. Önceliklerini belirle; zorunda olduğun ve istediğin şeyleri öne çek, istemediğin ve zorunda olmadıkların ile vedalaş.


3. Ertelemene sebep olan duygunu bul. (Örn: yetersizlik hissi sebep: başaramama kaygısı)

bununla aşamalı yüzleş. Eğer seni çok zorluyorsa bir uzmandan destek al.


4. Hedeflerini çok küçük ve somut adımlara böl. Mesela “dil öğrenmek”gibi genel bir hedef değil Fransızca’da renkleri öğrenmek gibi küçük ve ulaşılabilir olsun. Her adımın için kendini ödüllendir.


5.Kendini başkaları ile kıyaslama. Herkesin becerisi, öz verisi, idealleri farklıdır. Kendi yolunda yapabileceklerine odaklan.




11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Merhabalar, 

bottom of page